Σύστημα Ασφαλείας D.I.Y. (Do It Yourself)
D.I.Y. – Κάν’ το μόνος σου
Τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η μόδα του «κάν’ το μόνος σου» {D.I.Y. -Do It Yourself}. Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αποφασίζουν να κατασκευάσουν μόνοι τους προϊόντα και λύσεις είναι πολλοί, με τα τους βασικότερους να εστιάζονται στην ικανοποίηση της δημιουργικότητας τους ανθρώπου, την οικολογία (δίνοντας νέο κύκλο ζωής σε παλιά αντικείμενα), τη «μοναδικότητα» και σίγουρα την εξοικονόμηση χρημάτων.
Γιατί το κάνω μόνος μου;
Αυτή η τάση έχει περάσει την τελευταία δεκαετία και στα συστήματα ασφαλείας, καθώς το διαδίκτυο είναι γεμάτο με άπειρες λύσεις που μπορεί να αγοράσει ο καθένας σε πολύ ελκυστικές τιμές. Επιπλέον, συχνά ο κόσμος ενθουσιάζεται από τον έλεγχο των συστημάτων μέσω των smartphones και επιλέγει να λαμβάνει τα σήματα του συναγερμού στο κινητό του νιώθοντας ότι έχει τον έλεγχο «στα χέρια του».
Η επιλογή της λήψης σημάτων συναγερμού στο κινητό είναι κάτι που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Αυτά που θα πρέπει να αναλογιστεί ο καταναλωτής είναι πολλά, με σημαντικότερα τα εξής:
- Είναι διαθέσιμο το κινητό μας με σήμα κινητής τηλεφωνίας ή/και internet όλο το 24ωρο;
- Είμαστε σε θέση να απαντήσουμε όλο το 24ωρο;
- Τί θα κάνουμε πραγματικά όταν λάβουμε ένα σήμα συναγερμού;
- Τί περιθώρια αντίδρασης έχουμε λαμβάνοντας ένα σήμα συναγερμού όταν γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο χρόνος;
- Τί θα συνέβαινε αν επέλεγα ένα πιστοποιημένο Κέντρο Λήψεως Σημάτων Συναγερμού;
Πώς επιλέγω σύστημα ασφαλείας;
Πριν αναρωτηθούμε όμως το τί κάνουμε με ένα σήμα συναγερμού, θα πρέπει να επισημάνουμε τί πρέπει να προσέχουμε διαλέγοντας ένα σύστημα συναγερμού. Αρχικά, θα θέλαμε να τονίσουμε πως η ιδανική επιλογή είναι να κάνετε μία έρευνα αγοράς σε επαγγελματίες εγκαταστάτες, ζητώντας να σας δείξουν την άδεια εργασίας τους ώστε να βεβαιωθείτε ότι μιλάτε πραγματικά με εξειδικευμένο τεχνικό. Πολύ συχνά, οι λύσεις DIY καταλήγουν να κοστίζουν περισσότερο στο τέλος, σε σχέση με την λύση που θα μας έδινε εξαρχής ένας επαγγελματίας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δω:
- Διαβάθμιση ασφάλειας εξοπλισμού (Grade). Διαθέτει πιστοποίηση; Αν ναι τί επιπέδου;
- Πόσα χρόνια εγγύηση δίνει ο κατασκευαστής και τί καλύπτει η εγγύηση;
- Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει επίσημο αντιπρόσωπο ή/και υποστήριξη στην Ελλάδα;
- Το εγχειρίδιο μπορεί να μου εξασφαλίσει ότι θα έχω άριστη γνώση χειρισμού και παραμετροποίησης;
- Σε ποια γλώσσα είναι τα εγχειρίδια;
- Η μελέτη καλύπτει το χώρο, τις ανάγκες σας και τις απαιτήσεις σας;
- Ο εξοπλισμός διαθέτει δικλίδες ασφαλείας για την προστασία έναντι «χακαρίσματος»;
- Μήπως το “κόστος” της προσωπικής μας ασφάλειας ή/και της περιουσίας μας υπερτερεί έναντι του κόστους χρειάζεται ένας επαγγελματίας εγκαταστάτης συστημάτων ασφαλείας;
Χρήσιμη συμβουλή:
Να θυμάστε πάντα ότι μπορούμε να πειραματιζόμαστε με κατασκευές που αφορούν τη διακόσμηση, την κηπουρική, την ένδυση και πολλά ακόμη, αλλά στον τομέα της ασφάλειας δεν χωράνε «πειράματα». Μία λάθος επιλογή στο σύστημα ασφαλείας, πέρα από το κόστος της περιουσίας μας μπορεί να μας κοστίσει ακόμη και την ίδια μας τη ζωή.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.